Dikey Geçiş Sınavı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirildi. Yüz binlerce aday Dikey Geçiş Sınavına katıldı. 2 senelik önlisans programlarını 4 senelik lisans programına tamamlamak isteyen adaylar DGS sınavı puan hesaplaması ve sonuç tarihini araştırıyorlar. İşte 2020 DGS sınavı puan hesaplama biçimi, DGS Puan hesaplama ve sonuçların açıklanacağı tarih ile ilgili bütün ayrıntılar…
SAYISAL VE SÖZEL STANDART PUANLARIN HESAPLANMASI
Yetenek testi bölümünde sayısal ve sözel bölümleri için sınava giren adayların testte ki sorular için verdikleri doğru ve yanlış yanıtlar tek tek toplanacak, doğru yanıt sayısından yanlış yanıt sayısının yüzde yirmi beşi çıkarılarak ham puanlar elde edilecektir. Sınava giren adayların, sayısal ve sözel bölümlerde ki her birinden aldıkları ham puanların
ortalaması ve standart sapması tek tek hesaplanacak, adayların elde ettikleri ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara çevirilecek. Böylece sınava giren adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanacaktır. Sınav bittikten sonra ÖSYM’nin veya yargı mercileri tarafından iptal edilmesine karar verilen sorular değerlendirmenin dışında bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.
DGS PUANININ HESAPLANMASI
DGS Puan hesaplama nasıl yapılır? Sınava giren adayların testlerden elde ettikleri puanlardan hesaplanacak sayısal ve sözel puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak olan DGS sınav puanları hesaplanacaktır. DGS sınav puanını oluşturmakta olan, Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyecek olan sözel ve sayısal puanlarının katsayılarına, Tablo A’da yer verilmiştir. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılacak toplanacak ve elde edilen toplam, adayın ilgili DGS sınav puanını oluşturacak. Cevap vermiş olduğu her iki testten de minimum 0,5 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Cevap vermiş olduğu her iki testten de minimum 0,5 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacak.
2021 yılı ve müteakip yıllarda yapılacak olan DGS’de ise cevap vermiş olduğu her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Cevap vermiş olduğu her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır. 2019-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar 2020-DGS’de ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır. 2020-DGS’de bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş adayların 2021-DGS’de ilgili ÖBP’leri 0,45 katsayısı ile çarpılacak.
DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
DGS sınav sonuçları ÖSYM’nin açıkladığı takvime göre, 9 Eylül 2020 tarihinde öğrencilerin erişimine açılacak.
Bunun gibi bilgilendirici veya eğlendirici yazıları daha çok okumak isterseniz Bu Neymiş?‘te kalmaya devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!