Dünyaca ünlü Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın enteresan hayat hikayesini ele aldığımız bu yazımız umarım okuyucularımızı teşvik edici bir yazı olur. Bu yazı da Jack Ma’nın başarıya ulaşırken hangi zorluklar ile karşılaştığına dikkat ederek örnek alınmasını tavsiye ediyoruz.
Kimdir?
Yun Ma; ya da bilinen adıyla Jack Ma, 1964 yılında Çin’in Hangzhou şehrinde dünyaya geldi. Bir abisi ve bir de kız kardeşi olmak üzere 3 çocuklu bir ailenin ortanca çocuğuydu. Daha 12 yaşında iken İngilizceye olan merakı dikkatlerden kaçmayan Ma, Hangzhou’da ki otellere gelen turistlere şehri gezdirerek İngilizcesini geliştiriyordu.Yaklaşık 8 yıl boyunca ücretsiz olarak bu işi yapan Jack Ma, Avustralyalı bir aile ile mektup arkadaşı olmuş ve bu ailenin daveti üzerine ülkeyi gezmeye gitmişti. Bu faaliyetler sayesinde Jack Ma, dış dünya ile olan ilişkilerini geliştiriyor ve birikimler elde ediyordu. İşte Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın enteresan hayat hikayesi.
Reddedilmeler Onu Yıldırmadı.
Jack Ma, ilkokulda girdiği sınavlarda 2, ortaokulda girdiği sınavlarda 3 defa başarısız olarak eğitim hayatına kötü başlıyor. Bu hal devam ederek üniversite sınavına kadar Jack Ma’nın peşini bırakmıyor ve küçük yaşlarda ilgi duyduğu İngilizce Öğretmenliği bölümünü 3. deneyişinde kazanıyor. Ancak Jack Ma, eğitim hayatında olduğu kadar iş hayatında da şanssızlığı devam ediyor ve başvurduğu 30 iş yerinden de ret cevabı alıyor.
Polislik başvurularına katılan Ma, 5 kişinin girmek istediği pozisyona başvuruyor ve 4 kişi alınıyor. Alınmayan ise o oluyor. KFC’nin Çin’de ki ilk mağazası için 25 kişi başvuruyor ve 24 kişi alınıyor. Alınmayan ise yine Jack oluyor. Bu reddedilmelerin en ilginci ise Harvard Üniversitesine 10 kez başvuruyor. Bu 10 başvurunun tamamında ret cevabı alıyor.
Jack Ma, e-ticaret sitesi Alibaba.com’u kurduktan sonra bile hiçbir banka ona yatırım için yardım yapmıyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen yılmayan Jack Ma, tam tersine bunu normal karşılıyor. Jack Ma, Davos Zirvesinde bir konuşmasında “Buna alışmamız lazım. O kadar da iyi değiliz. Bugün bile reddediliyoruz” diyerek kendi yaşantısının örnek alınabileceğini ortaya koymuştur.
Turizm Sayesinde Fırsatları Yakaladı.
1972 yılında Amerika Başkanı Richard Nixon Hangzhou kentine ziyarete geldiğinde bölgeye yoğun bir turist akını gelmişti. O zamanlar henüz çocuk olan ama İngilizceye merakı olan Ma, İngilizce öğrenebileceği ne bir okul, ne bir kitap, ne de bir kişi bulamamıştı. Ancak Ma yine pes etmemişti. Dönemin turist karşılayabilecek tek oteli Hangzhou Otele her sabah gelip turistleri gezdiren Ma; karşılığında ücret almıyor, turistlerden İngilizce eğitimi alıyordu. Bu işi 9 yıl boyunca yapan Ma, para kazanmak yerine İngilizcesini geliştirerek bilgiyi seçmişti. Jack Ma, verdiği bir röportajda 9 yıl boyunca gelen turistlerin hayatını değiştirdiğini, ailesinden ve okulda öğrendiği bilgilerden daha çok şey anlam ifade ettiğini belirtti.
Asıl ismi Ma Yun; “Jack” lakabı ise dostluk kurduğu bir turist tarafından verilmiştir.
Hayatının Dönüm Noktası Niteliğinde ki Seyehat “Amerika Seyehati”
Jack Ma Amerika’ya ilk defa 1995 yılında gelmişti. Amerika’nın Seattle şehrinde ilk defa internet ile karşılaşıyor. Seattle da arkadaşı interneti anlattığında Jack hiçbir şey anlamamıştı. Daha sonra arkadaşı her ne isterse arayabileceğini söylüyor. Jack, bilgisayarın başına geçiyor ve “bira” aramasını yapıyor. Karşısına birçok farklı bölgeden bira fotoğrafları çıkıyor ancak Çin ile ilgili bira fotoğrafı çıkmıyor. Daha sonra “Çin” aramasını yapıyor ancak yine hiçbir sonuca ulaşamıyor. Bunun üzerine Jack arkadaşlarına “Neden Çin ile ilgili çalışmalarda bulunmuyoruz?” dedi ve ilk olarak bir tercümanlık web sitesi açtı. Aldığı olumlu yorumlar üzerine bu işi ilerletmesi gerektiğini düşünen Ma, doğru yolda olduğuna artık inancı tamdı.
“Alibaba” Şirketinin Hikayesi
“Alibaba” ismi Jack Ma’nın Amerika seyehati sırasında oluşmuş bir isim. İnternet dünya çapında olan bir şey ve şirketin isminin de global çap da olması gerektiğini düşündü Jack Ma. San Francisco şehrinde yemek yediği restorantta garsona Alibabayı bilip bilmediğini sordu. O da bildiğini ve meşhur “Açıl susam açıl” sözünü hatırlattı. Sokakta geçen birkaç kişiye daha soran Ma, Alibaba isminin herkes tarafından bilindiğine karar verdi. Üstelik isim “A” ile başlıyordu. Bu da “A” yazan herkesin ilk kendileri ile karşılaşacağını düşünmüştü.
Ancak şirket kurulduktan sonra 3 yıl boyunca gelir elde edemez. Ancak bir gün restorantta yemeğini tedikten sonra hesabı ödeyeceği sırada garson hesabın ödendiğini söyler ve bir not uzatır. Notta tam olarak şu cümle yazmaktadır; “Ben Alibaba’nın bir üyesiyim. Sizin sayenizde birçok para kazanıyorum. Ancak sizin para kazanmadığınızı da biliyorum. Bu yüzden bugünkü yemeğiniz benden”
Yeni vizyonlar kazanmak için Davos Zirvesinde Liderler Oturumuna katılıyor. O sırada arkadaşlarını arayarak aksiyon oluşturmaları gerektiğini söylüyor ve o gün “Ali Pay” ödeme sisteminin temeli atılıyor. İnsanlar bu sistemi duyduklarında çok saçma bir sistem olduğunu söylüyor ve destek vermiyordu. Ancak günümüzde sistemi 800 milyon insan aktif olarak kullanmakta.
Bu gibi hayat hikayelerini ele aldığımız Bu Neymiş’de daha birçok hayat hikayesi mevcut. Gelin hep beraber Bu Neymiş’in zengin içeriklerine göz atalım.