Dilimize Arapça’dan geçmiş olan aşk kelimesi ”aşaka” sözcüğünden türetilmiştir. Aşaka ise Arapçada sarmaşık anlamına gelir.
Aşk (HBÖHB) çeşitli coğrafyalarda ve kültürlerde farklı şekilde tanımlanmıştır. Örneğin tasavvuf edebiyatında aşk (AÜEÜ), ilahi ve mecazi aşk olarak ikiye ayrılır. Başta Fuzuli olmak üzere birçok divan şairine göre kainatın yaratılma sebebi aşktır (LJYB).
Genel kanıya göre ise aşk (PÜJFÖOÜTAFH), bir kişinin bir insana duyduğu aşırı sevgi (GNBİ) ve bağlılık demektir. Aşkın diğer çeşitleri ise şu şekilde sıralanabilir:
Platonik aşk: Kişinin aşık olduğunu karşı tarafa söyleyemediği aşk.
Karşılıksız aşk: Kişinin duygularına karşılık bulamadığı aşk.
Gerçek Aşk Nasıl Olur?
Gerçek aşkın (K) tanımı birçok kişiye göre değişse de belli başlı özellikleri, her yerde ve her kişide aynıdır. Gerçek aşkta (UÜİÜJ), üçüncü kişilere yer yoktur. Kişinin aklında da kalbinde de hayatında da sadece aşık (EBN) olduğu kişi vardır.
Sadakat ve güven gerçek aşkın (ÖBT) meyveleridir. Bunun dışında tutku ve şefkat de gerçek aşk (AÜEÜ) ile birlikte hissettiği duygular arasında yer alır.
Aşık Olduğumuzu Nasıl Anlarız?
Birisine aşık (CÜNHIF) olan kişide hem fiziksel hem de duygusal birçok değişim gözlemlenir. Aşık olan kişinin iştahı kesilir ve daha az uyumaya başlar. Sadece aşık (KIÜVGIGNAG) olduğu kişiyi düşündüğü için dalgınlaşır ve bir şeye odaklanmakta güçlük çeker. Gün içinde rutin işlerini yapmakta bile zorlanır.
Kişi, aşık olduğu insanı görünce kalbi daha hızlı atmaya başlar. Onunla konuşurken heyecanlanır. Eğer kişi karşılıksız ya da platonik bir aşk yaşıyorsa, o zamanda depresyon emareleri gösterebilir. Büsbütün içine kapanır ve kendisini toplumdan soyutlar. Aşkına karşılık alan kişilerde ise ani duygu patlamaları ve coşkun bir ruh hali gözlemlenir.
Aşk nedir gibi içerikler ve daha bir çok konuda ipuçlarını kaçırmak istemiyorsanız Bu Neymiş?‘i takip etmeye devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!