Drenaj Sistemi Nedir?
Drenaj sistemi Nedir? Su, her ne kadar ömür için olmazsa olmaz olsa da; ev yapılarına ve duvarlara zarar vermektedir. Bu nedenle yapılardan suyun uzaklaştırılması gereklidir. Doğal yahut suni yollarla evlere zarar veren suyun uzaklaştırılması için meydana getirilen çalışmaya drenaj ismi verilmektedir. Drenaj yaptırımı hemen sonra evlerinizde yahut herhangi bir yapıda suya ilişkin bir zarara rastlanmamaktadır. Bu nedenle drenaj yapımı önemlidir. Drenaj ile beraber yapının sağlamlığı ve uzun zaman dayanması sağlanabilmektedir.
Drenaj Çeşitlerini Tanıyalım
Drenaj alanında da iki çeşit bulunmaktadır. Bu çeşitler alakalı alanlara yapılmakta ve orada su sebebiyle doğacak olan zararları önlemek amacıyla yapılır. Bu bölgelerdeki hasarı ve suyu engellemek amacıyla meydana getirilen bu drenajlar, size daha sıhhatli bir yaşam sunmakla beraber bununla birlikte yapılarınıza da koruma sağlayacaktır. İç drenaj ve dış drenaj olarak ayrılan bu drenaj çeşitlerinde müsait olanı seçerek yaptırabilirsiniz.
İç Drenaj Nedir? Nasıl Yapılır?
İç drenaj çoğu zaman dış drenajı yaptırma imkanının olmadığı durumlarda meydana getirilen drenaj çeşididir. Bodrum katlarında uygulanan bu drenaj çeşidinde, genel yapı itibariyle bina merkezinin yerine bodrum katı döşemelerinin minimum 2 metre derinlikte ve yaklaşık 50×50 santimetrelik boyutta kuyu yapılır. Kuyunun yapımı hemen sonra ise harç kullanılmadan moloz ve taş duvar olarak örülür. Üzerine sac yada beton bir kapak kullanılarak kapatılır.
Yapım mevzusunda iç drenaj için öncelikle meydana getirilen kuyunun üzerine, otomatik çalışan su motoru yerleştirilir. Suyun döküleceği yere bir ucu bağlanan ve öteki ucu da su motoruyla bağlantılı olacak biçimde kuyuya indirilen bir su borusu takılır. Boru kuyuya indirilirken de dikkat edilmesi gereklidir. Su borusu kuyu tabanına tam değdirilmemeli, 15-20 santimetrelik bir boşluk bırakılarak uç bölümüne da süzgeç takılmalıdır. Bu sayede zeminden sızan su, bodrum katının taban seviyesi üstünden 40-50 cm kadar yükseldiği sırada su pompası emek harcayarak su dışarı atılır.
Dış Drenaj Nedir? Nasıl Yapılır?
Dış drenajın iç drenajdan farkı, bina çevresine yapılıyor olmasıdır. Binanın temel duvarları arasına 50-100 cm dışarı meydana getirilen 30-50 cm derinlikte bir kanal açılır. Açılan kanalın tabanına 20 cm çapında olan bir beton yahut kil künkler muayyen aralıklarla yerleştirilir. Kanal içine künk yüksekliğinin yarısında olacak biçimde kil dolgu soldurulur. Yüzeye yakın kısımlar ise kum ile doldurulur.
Yapılan drenaj kanalında köşe yapmış olduğu bölgelerden, minimum 50-50 cm olacak biçimde, kanal tabanından ise 15-20 cm aşağı bölgeden başlayarak bahçe seviyesine kadar yükselmekte olan taş yada beton bacalar yapılır. En düşük düzen de olan künk kanalizasyon şeklinde bölgelere bağlanarak su binadan uzaklaştırılır.
Drenaj Sistemi Nedir? yazımız ve bunun gibi sizi heyecanlandıracak, bilgilendirecek ve eğlendirecek yazılar, testler ve daha bir çok konuda ipuçlarını kaçırmak istemiyorsanız Bu Neymiş?‘te kalmaya devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!
Drenaj sistemleri konusunda cok yararli bilgiler iceren bir yazi. Cok hosuma gitti ve verdiginiz bilgilerden yararlanmayi dusunuyorum teşekkür ederim