Dünyanın En Değerli 10 Markası

Dünyanın en değerli markaları hangileridir, dünyanın en değerli markaları 2020 listesi nasıl şekillenmiştir, dünyanın marka değeri en yüksek şirketleri hangileridir gibi sorularınızın cevapları bu yazıda.


+ - 2

Teknoloji şirketlerinin başı çektiği dünyanın en değerli 10 markasını listeledik, geçtiğimiz yılın en değerli markalar listesiyle büyük ölçüde benzer olsa da bazı beklenmedik inişler ve çıkışlar listeyi şekillendirdi. Hangi şirketin marka değeri ne kadar, marka geliri ne kadar gibi sorularınızın cevabı dünyanın en değerli 10 markası yazısında.

Dünyanın en değerli şirketlerinin yıllarca süre gelen rekabetleri hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayın.

10-McDonald’s

McDonalds company

Marka Değeri: $46.1 Milyar

Marka Geliri: $100.2 Milyar

Dünya’nın en büyük fast-food zinciri olan McDonald’s, en değerli markalar listemizin 10. sırada yer almaktadır.

Şirket, 1940’da Mac ve Dick McDonalds kardeşler tarafından kuruldu.

Şirketin merkezi ABD’nin, California eyaletinin, San Bernardino şehrindedir.


9-Louis Vuitton

beyaz bir duvar üzerine louis vuitton yazısı

Marka Değeri: $47.2 Milyar

Marka Geliri: $15 Milyar

Şirket, Louis Vuitton Malletier tarafından 1854 yılında kuruldu.

Louis Vuitton, hazır giyim, ayakkabı, çanta, saat, takı-mücevher ve aksesuar üretimleri ile lüks tüketimin öncülerindendir.

Şirketin merkezi Fransa’nın, Paris şehrindedir.


8-Samsung

karanlık bir ortamda duvarda yazılan 2 tane samsung yazısı.

Marka Değeri: $50.4 Milyar

Marka Geliri: $209.5 Milyar

Samsung, tüketici elektroniği sektöründe dünya çapında bir üne sahiptir.

Samsung, 1938 yılında kuruldu. Sanyo şirketi 1969 yılında Samsung ile birleşerek Samsung Group’un oluşmasına neden oldu. Bu birleşmeden sonra şirketin pazarlama stratejileri ve misyonu değişti. 1980’de üretilen Samsung klimalarının ilk modelleri şirketin Avrupa ve Asya pazarlarındaki iklimsel ürünlerin üretimi alanındaki başarılarının meşalesini yakmıştır.

Şirket 1983’de bilgisayar üretmeye başladı. İlk cep telefonu üretim hattını 1991-1992 yılları arasında kurdu.

Şirketin merkezi Güney Kore’nin, Gyeonggi-do bölgesinin başkenti Suwon’da bulunmaktadır.


7-Disney

disnep yazısı

Marka Değeri: $61.3 Milyar

Marka Geliri: $38.7 Milyar

Disney, Walt Disney tarafından 1923 yılında kuruldu. Küçük bir animasyon stüdyosu olarak işe başlayan şirket, şu an Hollywood’un en büyük film stüdyolarından birisidir. Ayrıca Disney, 11 eğlence merkezine, 2 su parkına ve büyük bir TV ağı olan ABC’ye sahiptir.

Şirketin merkezi ABD’nin, Kaliforniya eyaletinin, Burbank şehrindedir.

Önerilen Yazı
Dünyanın En Zengin İnsanları 2020 Yılı Listesi

6-Coca-Cola

sokak lambalarıyla aydınlatılan kalabalık bir şehir meydanı ve şehir meydanında bulunan ışıklarla aydınlatılmış bir bina. Işıklı olan binan üzerinde coca cola logosu.

Marka Değeri: $64.4 Milyar

Marka Geliri: $25.2 Milyar

Coca-Cola, dünya en ünlü gazlı içecek üreticisidir.

Coca-Cola 1882 yılında kuruldu. Bugün şirketin ürün listesinde Fanta, Sprite, Diet Coke ve Schweppes gibi içecekler bulunmaktadır.

Şirketin merkezi ABD’nin, Georgia eyaletinin, Atlanta şehrindedir.


5-Facebook

Ortada Facebook yazısı ve altında Facebook'un sahip olduğu şirketlerin logoları.

Marka Değeri: $70.3 Milyar

Marka Geliri: $49.7 Milyar

Facebook, Mark Zuckerberg tarafından şubat 2004’te kuruldu. Facebook sahip olduğu sosyal medyalar her gün 2 milyardan fazla kişi tarafından kullanılmaktadır. Facebook’un gelir kalemlerinden önemli bir bölümünü reklamlar oluşturmaktadır.

Şirketin merkezi ABD’nin, Kaliforniya eyaletinin, Menlo Park şehrindedir.


4-Amazon

cam bir zemin üzerinde amazon logosu

Marka Değeri: $135.4 Milyar

Marka Geliri: $260.5 Milyar

Amazon dünyanın bir çok yerinde internet üzerinden farklı kategorilerde satış yapan perakende şirketidir.

İnternet kullanıcıları, ürün tedarikçileri ve üreticileri Amazon’u aracı olarak kullanarak kendi başlarına ürünlerini satarak bir gelir oluşturabilirler. Amazon’un popülerliği; yüksek kaliteli ürünleri, düşük fiyatları, ürünün hızlı bir şekilde müşteriye ulaşması ve geniş ürün yelpazesi sayesinde arttı.

Amazon’nun en karlı iş modellerinden olan Amazon FBA hakkında bilgi almak için tıklayın.

Amazon Jeff Bezos tarafından 1994 yılında kurulmuştur.

Şirket yaklaşık olarak 1.000.000 çalışana sahip.

Şirketin merkezi ABD’nin, Washington eyaletinin, Seattle şehrindedir.

Önerilen Yazı
Amazon FBA Nedir? Fulfilled By Amazon Nedir ?

3-Microsoft

microsoft şirketinin binasının görseli.

Marka Değeri: $162.9 Milyar

Marka Geliri: $125.8 Milyar

Global bir üne sahip Microsoft, Bill Gates tarafından 1975 yılında kuruldu. O yıllarda Microsoft, kullanıcıların rahat bir şekilde kullanabileceği, ev bilgisayarları için paketlenmiş yazılımı kullanmayı öneren ilk yazılım şirkettir. Windows işletim sistemi sıradan kullanıcıların bile rahatlıkla kullanabildiği bir sistem olduğu için tam bir devrim niteliğindedir. Windows sistemi, Microsoft’a büyük başarılar ve büyük kar getirdi.

Microsoft, bilgisayar yazılım sektörünün lider şirketlerinden biridir.  Microsoft kendi mobil cihazlarını, aksesuarlarını, ofis yazılımlarını ve oyun konsolunu üretmektedir.

Şirketin merkezi ABD’nin, Washington eyaletinin, Redmond’da şehrindedir.


2-Google

google şirket binasının görseli

Marka Değeri: $207.5 Milyar

Marka Geliri: $145.6 Milyar

İnternetteki en büyük arama servisi olan Google, muhtemelen tüm global internet kullanıcıları tarafından tanınmaktadır. Bu da Google markasını dünyanın en değerli markalarından biri  yapmıştır.

Sergey Brin ve Larry Page tarafından 1993 yılında kurulan şirket, günlük milyarlarca işlem yapılan bir arama hacmine odaklanmıştır. Son teknoloji arama motoru sayesinde, şirketin kurucuları şirket için en büyük gelir kaynağı olan internetteki en güçlü reklam portföyünü oluşturmayı başardı. Arama motoru Google’nin tek hizmeti değil, Gmail, Google Maps, Google AdWords ve benzeri birçok popüler internet servisinin sahibidir.

Şirketin Merkezi ABD’nin, Kaliforniya eyaletinin, Mountain View şehrindedir.


1-Apple

Apple şirketinin binasının görseli.

Marka Değeri: $241.2 Milyar

Marka Geliri: $260.2 Milyar

Apple uzun süredir dünyanın en değerli şirketi listesinde zirvelerde olmayı başarmıştır. Forbes’in 2020 yılı için açıkladığı dünyanın en değerli şirketleri arasında Apple zirvede olmayı başarmıştır.

Günümüzde şirketin logosunu tanımayan yoktur muhtemelen, çünkü Apple gerçekleştiği başarılı pazarlama ve reklam stratejileri ile en başarılı marka haline gelmeyi başarmıştır.

Apple, Steve Wozniak, Ronald Wayne ve Steve Jobs tarafından 1 Nisan 1976’da kurulmuştur. İlk başlarda evde kullanılan bilgisayarların montajına ve özel modellerde bilgisayar üretmeye başladılar. Apple’ın dünyada tam olarak tanınması iPhone akıllı telefonları ve iPad tabletleri sayesinde gerçekleşti.

Bugünlerde ürün yelpazesini oldukça genişleten Apple, akıllı kol saatleri, bilgisayarlar, tabletler, akıllı telefonlar ve daha fazlasını içeren geniş bir ürün listesi vardır. Apple’nin başarısının arkasında müşteriye sunulan kaliteli ürün, şık tasarım ve güvenlik etkenleri ön plandadır. Bugün 137.000 çalışanı olan Apple’nin dünyanın farklı yerlerinde binlerce ofisi, binlerce satış mağazası ve servis merkezleri bulunmaktadır.

Şirketin merkezi ABD’nin, Kaliforniya eyaletinin, Cupertino şehrindedir.


#11 – #50 en değerli markalar listesi


Şirketlerin marka değerleri nasıl tahmin edilir?

Bir şirketin marka değerini tahmin etmenin bir çok yolu vardır, ancak çoğu yol tartışmalıdır. Değer kavramını herkes kendi tarzında anlar, bu da çıkan sonuçların genellikle öznel olduğunu gösterir.

Şirket marka değerinin tahmininde kullanılan popüler yöntemler şunlardır:

Toplam tutar. Marka, kurulmasından bu yana markayı oluşturmak için harcanan tüm maliyetlerin toplamı doğrultusunda tahmin edilir. Reklama harcanan tutar, varlık satın almaya harcanan tutar, çalışanlara ödenen maaşlar vb. içerebilir. Elde edilen verilerin toplam tutarı endeksledikten sonra, markanın gerçek değerini öğrenmiş oluyoruz.

Piyasa değeri. Marka değer tahmininde kullanılan en kolay yöntemidir. Yalnızca ihraç edilen hisse sayılarını onların piyasa değeri ile çarpıyoruz.

Gelir. Kısaca bu yöntem; markanın gelecekteki net gelirinin, markanın şu anki değerinin tahmin etmek için hesaplanmasıdır.


Bunun gibi ilişkilerle alakalı yazılar, testler ve daha bir çok konuda ipuçlarını kaçırmak istemiyorsanız Bu Neymiş?‘te kalmaya devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. 3 sene önce

    Zaten listenin en başında Apple olacağı belliydi. O kadar pahalı satıyorlar ki.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.