İlginizi Çekebilir

Dünyanın En Eğitimli 12 Ülkesi

Dünyanın En Eğitimli 12 Ülkesi
+ - 1

Dünyanın en eğitimli 12 ülkesi hangileridir? Bir ülkenin gelişmişliği büyük oranla o ülkenin eğitim sistemiyle doğru orantılıdır. Peki ya hangi ülkelerin eğitim seviyesi yüksek? Bu yazımızda sizlere Dünyanın en eğitimli 12 ülkesinden bahsedeceğiz. Umarım bilgilendirici ve yönlendirici bir yazı olarak yorumlarsınız.


12- Almanya

almanya'dan bir üniversite görseli

Dünyada eğitim sistemini devamlı geliştirmeye çalışan bir ülkeye örnek kesinlikle Almanya’dır. Okul öncesi eğitimin mecburi olmadığı ancak ilkokul sonrası ortaokul eğitiminin zorunlu tutulduğu ülkelerden birisidir Almanya. Lise sonrası öğrenciler yeteneklerine, isteklerine ve diploma sonuçlarına göre 5 farklı okula devam edebilmekteler. Almanya ayrıca üniversite ve teknik eğitim açısından Avrupa’nın önde gelen ülkelerinden biridir.


11- Danimarka

danimarkadan bir üniversite görseli

Danimarka’nın eğitim sistemi okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve yetişkin eğitimini içermektedir. 16 yaşına kadar eğitimin mecburi olduğu Danimarka’da ortaokul ve üniversite eğitimi öğrencilerin yeteneklerine göre değerlendirilmiştir. “Folkeskole” yani lise ve üzeri eğitim mecburi olmamasına rağmen ülkedeki öğrencilerin %82 si eğitimine devam etmektedir. Eğitim ve medeniyet kavramlarına çok büyük önem verilen Danimarka Birleşmiş Milletler’in listesinde özellikle yaşam standartları açısından ilk sıralarda yer almaktadır.


10- Polonya

polonyadan bir üniversite görseli

Bünyesinde ilkokul ve ortaokul düzeyinde oldukça kaliteli okullar barındıran Polonya Avrupa’nın eğitimde en iyi 4. dünyanın en iyi 10. ülkesi olarak listede yer almaktadır.


9- İrlanda

irlanda'da bir üniversite görseli

İlkokuldan üniversiteye kadar eğitimin her basamağını ücretsiz yapan İrlanda`da okuma-yazma oranı %99’dur. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin öğrencileri ise İrlanda’da okumak için okul ücreti ödemek mecburiyetindedirler. İrlanda hükümeti eğitime yıllık 8.7 milyar Euro yatırım yapmaktadır.


8- Hollanda

hollanda'da bir üniversite görseli

Eğitime ayrılan bütçenin az olması, zayıf planlama gibi olumsuzluklara rağmen Hollanda dünya eğitim sıralamasında 8. sırada bulunmaktadır.


7- Kanada

kanada'da bir üniversite görseli

Eğitim dilinin İngilizce ve Fransızca olduğu Kanada’da insanlar bazı bölgelerde 16 bazı bölgelerde 18 yaşına kadar zorunlu eğitime devam etmektedir. Halkın okuma-yazma oranı %99 seviyesindedir. Bir eğitim yılının 180-190 gün olduğu Kanada’da hükümetin okul öncesi ve ilkokul düzeyinde eğitime yapacağı finansal desteği arttırması durumunda ülkenin dünya sıralamasında ilkleri göreceği belirtilmektedir.


6- Birleşik Krallık

birleşik krallıktan bir üniversite görseli

Eğitimi aynı zamanda ticari bir yatırım olarak kullanan İngiltere, prestijli üniversiteleri ve eğitime katkı yaptığı finansal destek ile listenin 6. sırasında yer almaktadır.


5- Finlandiya

finladiya'da bir üniversite görseli

Eski şampiyon Finlandiya, günümüzde düşünülenin aksine listede düşüş yaşamıştır. Eğitime yıllık 11.1 milyar Euro bütçe ayıran Finlandiya’da çocukların küçük yaşta okula başlaması olumsuz bir vaziyet olarak gözlemlenmiş ve bu da ülkenin eğitim sıralamasını etkilemiştir.


4- Hong Kong

hong kong'da bir üniversite görseli

İngiltere’deki eğitim sistemiyle bazı benzerlikler gösteren Hong Kong eğitim sistemi ilkokul-ortaokul ve lise seviyesinde eğitimde kalite ve içerik anlamında dünyada örnek eğitim sistemleri arasında yer almaktadır. İngilizce ve Çince’nin Kanton lehçesi ülkenin eğitim dilleridir. Halkın %94.6 sı okur-yazardır.


3- Singapur

singapur'dan bir üniversite görseli

İlkokul eğitiminin şüphesiz kaliteli olduğu Singapur’da eğitim genç-yaşlı herkesin öncelikleri arasında yer alır. Öyle ki yaşadığımız bu 4.5 yıl içinde gözlemlediğimiz kadarıyla okullardaki rekabetin yalnızca çocuklar arasında değil aynı zamanda aileler arasında da yaşandığını belirtmek isteriz. Bilim ve matematikte dünyanın en iyi sonuçlarına sahip öğrencileri her yıl Singapur‘da yer almaktadır. Kullanılan materyaller ve eğitimin veriliş biçimi yönünden de Singapur matematiği dünyada çok popülerdir.


2- Japonya

japonyaya özgü bir simge görseli

Teknoloji tabanlı eğitim sistemine sahip Japonya bu durumu çok iyi kullanmış ve bugün eğitime ve özellikle okul öncesi ve ilkokul seviyesindeki öğrencilere ayırdığı bütçeyle de eğitime verdiği önemi fazlasıyla göstermiştir.


1- Güney Kore

güney kore'den bir şehir görseli

Gelelim “Dünyanın En Eğitimli 12 Ülkesinin” birincisine. Öğrencilerin haftanın 7 günü okula gittiği Güney Kore’de mıhtemelen aksi bir sonuç düşünülemezdi. Kore hükümeti eğitime yüksek bütçeler ayırmaktadır ve ülke geneli olarak eğitimi çok ciddi bir iş olarak görmektedirler. Durum böyle olunca Güney Kore’nin dünyanın en iyi eğitim sistemine sahip olması şaşırılması mümkün olmayan bir sonuç olmaktadır.


Bunun gibi sizi heyecanlandıracak yazılar, testler ve daha bir çok konuda ipuçlarını kaçırmak istemiyorsanız Bu Neymiş?‘te kalmaya devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!


 

Yorum Yap

Yorumlar (1)

  1. Bu yaşıma geldim eğitimin önemini ülkemizde bir türlü anlatamadım. İnşallah yeni gelecek nesil bunu anlar..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.