Dünyayı  Derinden Etkileyen Ekonomik Krizler Nelerdir?

Dünyada yaşanan ekonomik krizler. Türkiye'de yaşanan ekonomik krizler. Dünyadaki ekonomik krizler ve nedenleri. 2007 2008 Ekonomik Krizi.


+ - 0

2020 yılının başlamasıyla gerçekleşen depremler, yangınlar, ülkeler arasında gerginlikler ve salgın hastalıklar herkesin aklına çok büyük bir sorunu getiriyordu, dünya ekonomik krizi. Ekonomik krizler tüm ülkeleri derinden etkiliyor. Bu yazımda dünyada gerçekleşmiş en büyük ekonomik krizleri ele alacağız.

 

11878 Ekonomik Krizi (1878)

1878 Ekonomik Krizi (1878) yazısı Gazete Manşetleri1878 Ekonomik Krizi (1878) yazısı Gazete Manşetleri

 

1878 Ekonomik Krizi, üretimin talepten daha fazla olmasından dolayı ortaya çıktı.1878 krizi dolayısıyla New York Menkul Kıymetler Borsası’nın faaliyetleri 10 gün süreyle kapatıldı. Krizin ana sebebi üretim fazlası ürünlerdi. Piyasada talepten fazla ürün oluştuğu için piyasada nakit sıkıntısı yaşandı ve bu sıkıtı borsanın kapanması sebep oldu. Piyasada yaşanan nakit sıkıntısı ürünlerin değerinden daha düşük fiyatlara satılmasına sebep oldu bu yüzden birçok şirket bu süreçte iflas etti.

 

2Büyük Buhran (1929)

Büyük Buhran (1929) yazısı Gazete Manşetleri

Büyük Buhran, New York Down Jones Borsasının çöküşüyle ortaya çıktı. New York Down Jones Borsası 1929 yılı Ekim ayının başına kadar borsa yatırımcısına büyük kazançlar sağladı. Ancak bu tarihten sonra şirketlerin hisselerinde ani düşüşler meydana geldi. Bu süreçte yatırımcılar hisseleri ellerinden çıkarmasıyla borsadaki düşüş hızlanmış oldu. 24 Ekim tarihinde borsa dibe vurdu. Bu süre zarfında 3000’den fazla banka battı. Milyonlarca kişi bu süreçte işsiz kaldı. ABD’de başlayan kriz daha sonra Avrupa’ya yayılmıştır. Büyük Buhran 1939 yılına kadar devam etti.

 

3Kara Pazartesi (1987)

Kara Pazartesi (1987) sayıların bulunduğu borsa ekranı

Kara Pazartesi Krizi, Hong Kong borsasında başladı. Hong Kong borsasında başlayan bu kriz 1 hafta içerisinde tüm dünyada etki yarattı. Ülkelerin krizin etkilerini atlatması 3 yıl almıştır. Kara Pazartesi, tarihte 1 günde borsaların en çok değer kaybı yaşadığı gün olarak tarihe geçmiştir.

 

4Asya Mali Krizi (1997)

borsa ekranı önünde oturan maskeli asyalı

Asya Mali Krizi, Tayland Borsasında başladı. Daha sonra birçok Doğu Asya ülkesini etkiledi. Borsalarının çöküşüne kadar giden etkileyen bir süreç oldu. Bu kötü gidişattan etkilenmek istemeyen yabancı şirketler milyarlarca dolarlık yatırımlarını geri çekti. Kriz kontrolden çıktığında IMF devreye girerek krizden etkilenen ülkeleri kurtarmak için teklifler sundu.

 

5Türkiye Ekonomik Krizi (2001)

eğri bir çizgi üzerinde bir insan

Türkiye ekonomisi 1999 depreminden sonra kötü bir hal alamaya başladı. 2001 yılında gerçekleşen Milli Güvenlik Toplantısında yaşanan tartışmaların gündeme gelmesiyle piyasalarda oluşan çok büyük bir düşüşün krizidir. 21 Şubat tarihinde bankalarda gecelik faiz oranı %6200 seviyelerini gördü. Gerçekleşen ekonomik krizde Türk Lirası %40 civarında değer kaybı yaşadı. Yaşanan krizde devletin borcu 29 katrilyon TL arttı.

 

6Küresel Ekonomik Kriz (2008-2012)

havaya şaçılan kağıtlar kaçışan insanlar

Küresel Ekonomik Kriz, Amerika’da başladı daha sonra tüm dünyayı etkisi altına aldı. ABD’de emlak balonunu patlamasıyla başladı. Bu kriz birçok büyük bankaların ve finans kuruluşlarının iflasa sürüklenmesine sebep oldu. Kriz boyunca milyonlarca kişi işsiz kaldı. Dünyada milyarlarca dolar para kaybedildi.

 

7Yunan Ekonomik Krizi (2011)

Yunan Ekonomik Krizi (2011) 3 tane eğik ekonomi çizelgesi

Yunan Ekonomik Krizi, 2011 yılında başladı ve etkisi hala devam ediyor. Hükümetinin kamuya borçlanması ve bu borçları ödeyememesinden kaynaklanan bir krizdir. Krizin patlak vermesinden sonra dönemin başbakanı Papandreu istifa etti. Krizi çözeceğini vaat ederek başa geçen Syriza hareketi birçok ülkeyle pazarlığa oturmasına rağmen henüz krizi çözememiştir.

Yorum Yap