İlginizi Çekebilir

Güçlü Şifre Nedir? Nasıl oluşturulur? -En Güçsüz 10 Şifre

Güçlü şifre oluşturma, en güçlü şifreler, zayıf şifreler, zayıf parolalar, güçlü şifre oluşturmak vb sorularınızın cevabı bu yazıda.

Güçlü Şifre Nedir? Nasıl oluşturulur? -En Güçsüz 10 Şifre
+ - 0

Her gün vaktimizi geçirdiğimiz internet ortamında güvenliğimizi sağlamak her gün daha da zorlaşıyor. Geçen sene saniyede 100 milyar şifre tahmini yapabilen bilgisayarın varlığı da kabul edlince, güçlü şifreler oluşturmak neredeyse imkansız hale geldi. Peki güçlü şifre oluşturmak için ne yapmak gerekiyor?


Akıllı telefon, bilgisayar ve tablet vb ürünler yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldiği bu günlerde, siber güvenliğimiz kritik bir önem arz eder oldu. Tabii ki bu durum, kullanıcıları, kırılması zor, güçlü şifreler üretmeye zorluyor. Ancak şifrelerin tespiti, siz ne kadar karmaşık yaparsanız yapın, zor değil. Çünkü sadece bu işe odaklanması için üretilmiş bir bilgisayar, geçtiğimiz yıl saniyede 100 milyar şifre denemesi yaparak inanılmaz bir rekorun altına imza attı.

Önerilen Yazı
Nefes Kesen Dünyanın En Tehlikeli 14 Yolu

Saniyede 100 milyar şifre denemesi, ilk duyduğumuzda inanılmaz gibi geliyor. Ama böyle bir bilgisayar olduğu bir gerçek. İşe bir de bu türde bir bilgisayarın, bilgisayar korsanlarının eline geçtiğini düşünün. İşte böylesi bir durumda, bilgisayar korsanlarının eline geçiremeyeceği bir sistemin olmadığını söylemek yanlış olmaz. Peki böyle bir durum söz konusuyken, internetteki güvenliğimizi nasıl sağlayabiliriz?

Parolalarınızın güvenli olmasını sağlayabilmek için, aslında parola tahminlerinin altında yatan matematiği bilmeniz gerekiyor. Diyelim ki Türkçe karakterler kullanmadan, sadece küçük harflerin bulunduğu tek haneli bir parola oluşturmaya çalışacaksınız. Bu durumda yalnızca 26 seçeneğiniz var. Küçük ve büyük harfleri birlikte kullanarak tek haneli bir şifre oluşturmak istediğinizdeyse, elinizde bu sefer 52 farklı parola alternatifi bulunuyor. Kısacası oluşturduğunuz parolalar ne kadar uzarsa, parolanızın tahmin edilme ihtimali de o kadar azalır.

içerisinde parola kombinasyonlarıyla ilgili bilgi bulunan tablo

Özellikle de son senelerde, herhangi bir platforma parola oluşturmak istediğiniz zaman, büyük ve küçük harflerle birlikte rakam ya da özel simge istenmesinin sebebi de aslında bu. Platform kurucuları, kullanıcılarının parolalarının tahmin edilebilirlik düzeyini azaltabilmek için çeşitliliği artırıyorlar. Bu sayede kullanıcının parolası uzuyor ve bunun yanında çeşitleniyor. Bu da o parolanın tahmin edilebilirlik oranını düşüyor.

Önerilen Yazı
Yaay Nasıl Kayıt Olunur? – Yerli Sosyal Medya Uygulaması

Yani gerçekten uzun bir şifreye sahip olmak istiyorsanız, en az 8 haneli bir parola oluşturmalısınız. Üstelik bu parolada küçük ve büyük harflerin, rakamların ve özel simgelerin birlikte kullanılması önemli. Ancak açık konuşmak gerekirse, saniyede 100 milyar parola tahmini yapabilen bir bilgisayar için bu tür oluşturulan bir şifre bile kolaylıkla bulunabilir.

2015-2019 yılları arasında en çok kullanılan şifreleri gösteren tablo

Yapılan araştırmalar, birçok kullanıcının siber güvenliğini neredeyse hiç önemsemediğini ortaya koyuyor. Aslına bakarsak bunun nedeni, artık internette gireceğimiz hemen her yerde şifreli sistemlerin kullanılıyor olması. Hal böyle olunca da bir kullanıcı, şifre karmaşasından ve oluşturduğu şifreleri hatırlama zorluğundan kurtulabilmek için pek çok internet uygulamasında aynı şifreyi kullanıyor. Bu şifreler, kolay hatırlanabilmesi için de yukarıda gördüğünüz gibi olacak şekilde tercih ediliyor.

Eğer sizi hedefine alan bir bilgisayar korsanı, yukarıda anlatmış olduğum gibi bir bilgisayar sistemine sahipse, bu bilgisayar korsanından kaçış yolu pek de varmış gibi görünmüyor. Ancak son zamanlarda giderek yaygınlaşan parola yönetici sistemler oluşturulmuş durumda. Bu sistemler, güvenilirlikleri açısından her ne kadar tartışmalı olsa da güçlü şifreler oluşturmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca Google Chrome gibi internet tarayıcıları da her site için benzersiz ve güçlü şifreler oluşturup, bu şifreleri tavsiye edebiliyor. İşte bu tür hizmetler, tamamen koruma sağlamasa da şifrenizin güçlülüğünü artırmaya yardımcı olabilir.


Sizinde yukarıdaki tablodaki gibi kullandığınız zayıf ve kırılması kolay şifreler oldu mu? Bizimle yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.


Bunun gibi sizi heyecanlandıracak, bilgilendirecek ve eğlendirecek yazılar, testler ve daha bir çok konuda ipuçlarını kaçırmak istemiyorsanız Bu Neymiş?‘te kalmaya devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!

Yorum Yap