Hantavirüs Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Dünya henüz Coronavirüsü atlatamamışken bugün Çin’den yeni gelen haber insanlarda paniğe yol açtı. Çin’in resmi yayın organı Global Times’ın yaptığı habere göre Yunnan’dan Shandong’a otobüs yolculuğu yapan bir yolcunun hayatını kaybetmesinden sonra yapılan testlerde hantavirüs pozitif sonuçlandı. Otobüste birlikte seyahat eden diğer 32 yolcuda da test yapıldı.
Global Times’ın bu haberinden sonra Hantavirüs sosyal medyalarda çok konuşulmaya başlandı. İnsanlar yeni bir salgının olabileceğinden şüphelenirken “hantavirüs” etiketi trend olmuş durumda. Peki Hantavirüs nedir? Nasıl bulaşır? Semptomları nelerdir?
Hantavirüs Nedir?
RNA temelli bir virüs olan Hantavirüs adını Güney Kore’de ki bir nehir olan Hantaan nehrinden alıyor. Kırım-Kongo kanamalı ateşinde ki virüslerde olduğu gibi hantavirüs de kanamalı ateş ile seyrediyor.
Virüsün Bulaşma Durumları Neler? Belirtileri Neler?
Virüs daha çok farelerle temas olasılığı yüksek olan çiftçiler, hayvancılık ile uğraşanlar ve liman işçileri gibi meslek gruplarında görülüyor. Hastalığın kuluçka süresi 1-3 hafta arasında değişkenlik gösterebiliyor. Kuluçka süresinin sonrasında aniden artan yüksek ateş, üşüme, titreme, yaygın kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Hastalıkta hafif atlatılıp kendiliğinden iyileşme olasılığı olduğu gibi, diyaliz gerektirecek kadar ciddi böbrek yetmezliklerine yol açan sonuçları da olabiliyor.
Salgın Tehlikesi Yok
Virüs farelere, fare dışkısına, fare tükürüğüne temas eden kişilere bulaşabilecek türden. Bu virüs Hantavirüs Akciğer Sendromu (HPS) adlı hastalığa neden oluyor. İnsandan insana bulaşamayan hantavirüs salgın endişesini de ortadan kaldırıyor.
Hantavirüs’ün Tedavisi Nedir?
Hantavirüsün aynı coronavirüste olduğu gibi herhangi bir aşısı bulunmamakta. Hastalanan kişilere tıbbi destek ve takviye uygulanarak iyileşmesine yardımcı olunmaktadır.
YILLARA GÖRE HANTAVİRÜS POZİTİF DAĞILIMI
2009 yılı : 2 + hasta
2010 yılı : 3 + hasta
2011 yılı : 5 + hasta
2012 yılı : 3 + hasta
2013 yılı : 3 + hasta
2014 yılı : 3 + hasta
2015 yılı : –
2016 yılı : 5 + hasta
2017 yılı : 7 + hasta