İnkjet Nedir?
İnkjet Nedir? Nokta vuruşlu yazıcılar: Bu yazıcılarda kafa tabir edilen bölümde teknolojisine ve amacına gore 8 – 16 – 32 pin (iğne şeklinde) vardır ve bunlar minik bir matris benzer biçimde dizilmişledir. Gönderilen harfin tipine müsait olarak bu pinlerin bazıları öne çıkar. Kafa ile kağıt içinde eski daktilolarınkine benzer ortalama 1 santimetre genişlikte mürekkep emdirilmiş bir bant vardır ve pinler bu bant a vurunca izi kağıda çıkar. Kafa yatay eksende hareket ederek satırı tümden yazar ve başa basar bu sırada kağıt traktör tabir edilen bir mekanizma ile ( kağıtlarının yanlardaki hususi delikli kısım bu işe yarar) bir adım ilerleyerek ikinci satıra başlatır.
Yazıya bakmış olduğunuzda bilhassa 8 pinlerde bu noktalar bariz bir biçimde görülürler.Kafadaki iğne sayısı çoğaldıkça makale kaliteside artar. En büyük avantajları rahat bir kopya kağıdı veya kendinden kopyalamalı kağıt yardımıyla çoklu kopayalamaya izin vermesidir. Kafanın vuruşu bütün kağıt katmanlarında makalenin çıkmasını sağlar.En yavaş ve gürültülü yazıcılar bunlardır. Ancak muhasebeden malumat fişlerine kadar birçok alanda hala çoklu kopya pozitif yanları ile oldukca kullanılmaktadır.Bu türün gelişmiş örnekleri de vardır.
Örneğin oldukca sayıda aboneye satmaca kesecekseniz ve çoklu kopyaya olması gerekiyorsa bu iş günler haftalar alabilir. Bu tekniğin bir öteki tasarımı bu iş için geliştirilmiştir. Bunlara satır yazıcı diyoruz. Burada kafa tek harfi yazıp hareketle 2. harfi yazacağına bütün kağıt kalınlığında meydana getirilen kafa bütün satırı tek defada basabilecek biçimde genişletilmiştir. Sadece kağıt aşağıya doğru hareket eder ve harbiden süratli bir çözümdür. Ciddi gürültülü oldukları ve tozdan etkilendikleri için ek olarak bir yazıcı odasında kullanılırlar.
Ink jet – mürekkep püskürtmeli yazıcılar: Birçok mürekkep çeşidi ve kafa tasarımına karşın genel hatlarıyla bir mürekkep mikro damlasının kafanın tipine gore harfin yada oluşturulmak istenen şeklin gerektirdiği noktalarda kağıda püskürtülmesi tekniği ile çalışırlar. Burada da kafa yatay eksen hareket ederek her karakteri ayrı ayrı oluşturur ve kağıdın hareketi ile bir alta geçilir. Her satırda bir karakter tamamen basılması yerine oldukca satırda baskı yapılarak ve mürekkep damlasının büyüklüğü test edilerek çok yüksek kalitede çıktı alınabilir.
Özellikle grafik uygulamalar için oldukca iyi sonuçlar verirler. Çoklu mürekkep kafası yardımıyla oldukca renkli çıktı almak mümkündür.Bu grupta bir oldukca şirket farklı mürekkep ve püskürtücü tasarımına sahiptir. Bazı mürekkepler sıvı iken bazıları jel hatta katıya yakındır. Ayrıca bouble jet mürekkebi ısıtarak bir balon şeklinde şişirip kafadan püskürtür iken bir öteki piezo elektrik tekniği ile bu damlacıkları oluşturur. Mürekkep ve kullanılacak müsait kalitedeki kağıtlar ile oldukca iyi renkli grafik ve resim çıktısı almak mümkündür. Büyük boyutta çıktı almaya uygundurlar. Çıktı kalitesinde en büyük fark noktaların sıklığına gore (dpi denilen bir ünite ile belirtilir) belirtilir.
Lazer yazıcılar: Diğer yazıcılardan bambaşka bir teknik ile çalışırlar. (fotokopi cihazlarına oldukca benzerler) Fotokopide Dram ismi verilen bir silindir üstüne sayfada istenilen biçim makale vs elektrostatik olarak oluşturulur ve toner ismi verilen toz boya bu dramın üstüne gönderilir. Elektrostatik alanın yüklerine gore kağıt üzerine toz boya (toner) müsait noktalarda birikerek basılması istenilen şeklin kendisi oluşturulur ve derhal peşinden iyice ısıtılmış bir silindir arasından geçirilerek pişirilir ve makale- biçim sabitlenir. Yazıcılarda sistem daha basitleştirilmiş ve lazer ışığı yardımıyla fotokopideki benzer aşamalar gerçekleştirilir. Oldukça hızlıdırlar. Grafik basmaya uygundurlar sadece kağıt boyutu sınırları vardır. Farkı renk tonerlerin kullanması ile renkli baskı verebilirler. Bunda da dpi dediğimiz nokta yoğunluğu baskı kalitesinin en mühim tanımıdır.
Termal baskı yazıcılar: Ribbon denilen evvelde hazırlanmış üstü boyar madde filmi kaplanmış kağıtların üstüne basılması istenilen biçim yada makale, yazıcı tarafınca açılan sıcak bölgeden geçerken kağıda tamamen kaynaşır ve öteki yapışmayan alanlar sıyrılarak ancak boyalı alanın kağıt üstünde kalması sağlanır. Bu teknik derhal bütün bar kod ve etiket oluşturulmasında en oldukca kullanılan tekniktir. İşe ve amaca müsait boyutlarda oluşturulurlar. Oldukça hızlıdırlar.Bu tekniğin bir başka uygulaması yeniden hususi ve ısıya hassas boyar madde kaplanmış resim kağıtlarının istenilen bölgelerde farklı derecelerde ısıtılması ve buna gore mürekkebin değişik renkler oluşturması ile yüksek kalitede resim baskısı sağlayan tipleri vardı.
İnkjet Nedir? yazımız ve bunun gibi sizi heyecanlandıracak, bilgilendirecek ve eğlendirecek yazılar, testler ve daha bir çok konuda ipuçlarını kaçırmak istemiyorsanız Bu Neymiş?‘te kalmaya devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!
Inkjet baskı modelini çok tercih etmesemde bazı yazıcı türlerinde oluyor. Gerçi çok fark var mı bilemedim ama genelde kullanım oranı yüksek.
Yazıcıların üstünde inkjet yazısını görüyorum ama merak etmiyordum gezinirken gördüm. Bilgilenmiş oldum.
Epson yazıcım var benimde. İnkjet sistemiyle çalışıyor. Gayet güzel kullanışlı. Herhangi bir sıkıntı yaşamadım