Monitoring Nedir? Nasıl Çalışır? yazısında Monitoringin ne olduğuna dair bilgi edinecek ve detaylarıyla Monitoringin ne olduğunu öğreneceksiniz. Kompleks yapılı sistemlerde, cihazların donanımsal durumunu yada içerisine kurulan yazılımları (Webten örnekle Apache PHP-FPM gibi) seyretme işine denir. Monitoring 3 Ana bölümden doğar bunlar: Alarm, Performans ve Eventlerdir.
Monitoringin 3 Bölümü
1Alarm
Sistemlerimizde istenmeyen durumların oluşmasından ilkin haberdar olmak aynı zamanda istenmeyen durumlar oluştuğunda derhal farkına varmamız için Alarm bazlı Monitoring kullanırız.
Bu durumu birazcık açacak olursak;
- Bir işletim sisteminde C: sürücü %80 doluluk vardığında Uyarı (Warning), %90’a vardığında tehlikeli sonuç eşik değerli alarm sistemi kurarsak hesaplanamayan bir durumda (aşırı log alması şeklinde) 0 olupta çalışamaz duruma gelmeden haberimiz olur.
- Diğer misal ise 100 sunucumuzdan 17 sunucumuzun 3. Diski bozulmuş olsun. Biz bunu bir bir test etsek geç fark ederiz. Monitoring sayesinde bozulduğu an bizlere alarm oluşacaktır.
Oluşan alarmlar ekranımızda görünmesinin yanında mail, sms şeklinde servislerle de bizi uyarmasını sağlayabiliriz.
2Performans
Sistemlerin performans değerini takip etmek ve bunu grafiksel ortama aktarmak olarak söyleyebiliriz. Yorum kabiliyetimizi çoğaltmak adına sayısal verilerin görsel verilere dönüşmesi gerekir. Mevcut sistemimizde geçmişe dönük raporlamamızda fazlaca önemli değer taşıyan performans grafikleri, anlık kaynak ihtiyacımızı ve gelecekteki kaynak ihtiyacımız da bizlere yol gösteren mühim bir etkendir. İzlenen performans değerlerinin seyretme sıklığı vardır. Genel olarak 5 dakika bir kıymet alınır. Bunun süresi gereksinimimize göre belirleyebiliriz. Ama şunu unutmayalım fazlaca sık izlenen izlenmesi niteliğinde hem seyrettiğimiz aygıt bizlere yanıt vermekten kendi işini yapması imkansız duruma gelecektir bununla birlikte Monitoring programımız zorlanacaktır.
3Event
Her programın her cihazın bir loglama mekanizması vardır. Bazılarına nazaran bunlar önemsiz gelebilir. Ama yaptığımız her işte her adımda arkamızda iz bırakırız. Bunlar bir sıkıntı olduğunda ilk bakılacak yerlerdir. Hem emniyet olarak bununla beraber sistemi seyretme açısında önemlidir. Bazı kurumlar arasında yasal mecburiyet haline geldi. O yüzden merkezi bir yerde bütün logları toplayıp yönetilmesi gerekir. İstersek gelen loglardan alarm bile oluşturabiliriz.
Peki Monitoring Nedir, Nasıl Çalışır?
Sosyal medyada izleme çoğu zaman anahtar kelime ile sağlanır. Markanızın adı ne ise o anahtar kelime ile web ortamında geçen tüm kelimeleri seçer bulur. Yani markamızın isminin geçmiş olduğu her içerik saptanır.
Genellikle; Marka adı, şahıs adı, ürün adı ve rakip firmaların adı anahtar kelime olarak belirlenir.
Belirlenen keyword’ler ile tanımlamalar yapılır. Tanımlanan tüm keyword’ler ile haber sitelerinde, internet portallarında, forumlarda, bloglarda, sözlüklerde eş zamanlı olarak bu anahtar kelimeler yakalanır.
Bulunan internet, forum, sözlük neticeleri spam içerikler ayıklanarak filtreleme yapılır. Filtreleme ile alakasız konuşulmalar ve içerikler bu sayede önlenmiş olur. Ayrıca Twitter, Facebook ve Instagram‘a benzer biçimde mecralardan gelen sonuçlarda CRM şeklinde aksiyonlar alınır.
Sosyal medya uzmanları markanın talepleri üstüne bu neticeleri okuyup, anlamlandırarak; etiket, kategori ve duygu analizi şeklinde süreçlerden geçirilir. Ayrıca yeniden markanın talebi üstüne otomatik bilgilendirme yada veriyi işleyen uzman tarafınca marka ile bu bilgiler paylaşılır.
Sonuç olarak 7/24 seyretme yapılarak sistem üstünden online takip ve raporlama yapılır. Markanın isteğine nazaran günlük, haftalık ve aylık olarak işlenen sonuçlar markaya raporlanır. Kriz durumlarında anlık raporlamalar ve güncellemeler ile marka bilgilendirilir. Bu sayede marka daha süratli ve dizgesel bir halde ilerleyerek marka ile alakalı algılıyı ve muhtemel krizleri öngörme fırsatı bulur.
Monitoring nedir yazısında; monitoringin hangi bölümlerden oluştuğu, nasıl çalıştığına dair bilgilere yer verdik. Sizce monitoring kullanmanın avantajları nelerdir? Yorumlar kısmında bize yazmayı unutmayın.
Bunun gibi sizi heyecanlandıracak, bilgilendirecek ve eğlendirecek yazılar, testler ve daha bir çok konuda ipuçlarını kaçırmak istemiyorsanız Bu Neymiş?‘te kalmaya devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!