Yemeksepeti’nin Kurucusu Nevzat AYDIN Kimdir?

Nevzat Aydın kimdir, Yemeksepeti'nin kurucusu kimdir, Nevzat Aydın girişimcilik hikayesi nasıldır, Nevzat Aydın aldığı ödüller hangileridir gibi sorularınızın cevapları bu yazıda.

Yemeksepeti’nin Kurucusu Nevzat AYDIN Kimdir?
+ - 0

Son dönemde hızla gelişen girişimcilik ekosisteminin en başarılı temsilcilerinden olan Nevzat Aydın’ın başarılı girişimcilik hikayesi herkese örnek olacak nitelikte. Bu kadar görünen başarıdan sonra herkesin aklına Nevzat Aydın kimdir sorusu geliyor. Sizler için Nevzat Aydın’ın hikayesini derledik.

Daha fazla kimdir yazısı okumak için tıklayın.

Nevzat Aydın’ın Hayatı

8 Mart 1976 yılında İstanbul‘da doğmuştur. Annesi öğretmen, babası ise noter memurudur. Aydın, Ocak 2001’de Yemeksepeti.com’u hayata geçirmiştir. Böylece 24 yaşındayken kendi işinin patronu olma deneyimini yaşamıştır. Bugün Yemeksepeti’nin Ceo’su olarak şirketteki görevini sürdüren Nevzat Aydın, Yemeksepeti’ni dünyanın en büyük online yemek siparişi şirketi olan Delivery Hero‘ya 589 milyon dolara satarak bir rekora imza atmıştır.

Nevzat Aydın, liseyi Bursa Anadolu Lisesi‘nde okumuştur. Oradan mezun olduktan sonra ise eğitim hayatına Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde devam etmiştir. 1999 yılında mezun olduğu Boğaziçi Üniversitesi’nden sonra akademik kariyerine Amerika Birleşik Devletleri’ndeki, San Francisco Üniversitesi’nde MBA alanında devam etmiştir. Öğrencilik yıllarında kimi kurumsal şirketlerde stajyerlik yapan Nevzat Aydın, edindiği tecrübeler neticesinde kariyerine kurumsal bir şirkette devam etmeme kararı almıştır. Çünkü Nevzat Aydın, San Francisco’da sürdürdüğü yüksek lisans eğitimi sırasında , Silikon Vadisi’ndeki start-up ortamını gözlemleme şansı yakalamıştır. Startup ekosisteminde yemek siparişi modelleri Nevzat Aydın’ın özellikle ilgisini çekmiş, ancak oradaki modeli birebir uygulamak yerine Türk tüketicisine ve Türk pazarına özel bir model geliştirmeyi uygun görmüştür. Akabinde bu alanda bir girişim başlatmaya karar vermiştir.

Bu karar aynı zamanda Nevzat Aydın’ın eğitim hayatını yarıda bırakmasına neden olmuştur. Zira Nevzat Aydın, MBA programından mezun olmasına 6 ay kala okulu bırakarak, Yemeksepeti’ni hayata geçirmek üzere İstanbul’a dönmüştür.

Nevzat Aydın, 2010 yılında ABD Başkanı Barack Obama’nın 26-27 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği Girişimcilik Zirvesi’ne tüm dünyadan davet edilen 150 girişimci arasında yer almaktadır.

Nevzat Aydın,2011 yılında Hırvatistan’ın Dubrovnik kentinde Vogue dergisi internet editörü Melis Pekand ile evlendi.

2015 yılının sonunda Trabzonspor başkanı Muharrem Usta’nın ekibinde yer alarak Trabzonspor yönetimine girdi. Trabzonspor Futbol Kulübü Başkan Yardımcısı oldu.

 

Nevzat AYDIN görseli

Nevzat Aydın’ın Girişimcilik Hayatı

Nevzat Aydın, 21 yaşındayken ilk girişimcilik hamlesini gerçekleştirmiştir. Şöyle ki; Nevzat Aydın arkadaşlarıyla birlikte,700 kişilik bir kafileyi, kendisinin de en sevdiği müzik gruplarından biri olan U2’nun Yunanistan’ın Selanik kentindeki konserine götürmüştür.

Nevzat Aydın, Amerika’daki akademik kariyerini (MBA) yarıda bırakarak Türkiye’ye dönmüş ve arkadaşları; Melih Ödemiş, Gökhan Akan, Cem Nufusi ile birlikte, Amerika’dayken gözlemlediği online yemek siparişi girişimini Türkiye dinamiklerine uygun şekilde hayata geçirmiştir.

Nevzat Aydın, San Francisco’da yaşadığı dönemde, bir yandan farklı ülkelerin mutfaklarına ait yemekleri tadıyor bir yandan da bunların sipariş yöntemlerini de inceliyordu. Böylece kuracağı işle ilgili kafasında kabataslak bir şablon oluşuyordu.

Nihayetinde 4 girişimci tüm birikimlerini birleştirerek 2000 yılında bir garajda Yemeksepeti’ni kurmuştur. Ocak 2001’de Yemeksepeti, bünyesindeki 26 lokantayla kullanıma açılır. Bu arada Nevzat Aydın ve Melih Ödemiş Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden sınıf arkadaşıdır. Cem Nufusi ise turizmcidir. İki arkadaş (Nevzat Aydın ve Melih Ödemiş) öncelikle online yemek siparişi fikrinin Türkiye’de uygulanabilirliği hakkında araştırma gerçekleştirmiştir. Yaklaşık 5 ay süren bu araştırmada bu ikili, insanlarla çeşitli anketler de yapmıştır. Ayrıca restoranlarla görüşerek bu işi sistematik bir hale getirmeye çalışmışlardır. Tüm bu araştırmalar ve anketler işe yaramıştır.

Örneğin, yaptıkları araştırma sonucunda sipariş esasına dayalı “yemek paketi”işine girmenin doğru olacağı ortaya çıkmıştır. Ama bir eksikleri vardır. Restoranlara gidip, onları kendileriyle çalışmaya ikna edecek birisi eksiktir. Böylelikle turizm işiyle uğraşan çocukluk arkadaşları Cem Nufusi de ekibe dahil olmuştur.

 

Solda Çatal Sağda Bıçak Ortada da Yemeksepeti Logosu

Yemeksepeti

2000 yılının Eylül ayında 40 metrelik bir odada Yemek Sepeti Gıda ve Pazarlama Elektronik İletişim ve Tanıtım Limited Şirketi kuruldu. Nevzat Aydın, kurulan bu şirketin Genel Müdürü olurken, Melih Ödemiş şirketin IT sorumlusu olmuştur. Cem Nufusi ise satış ve pazarlamadan sorumlu müdür olarak ekipte yer almıştır. Yemeksepeti odağındaki siparişler öncelikle İstanbul‘da başladı. Restoran sahipleriyle muhatap olmak istemeyen tüketiciler taleplerini mekana yazılı olarak bildirmenin pratikliğini deneyimledi. Ardından Yemeksepeti, Ankara ve İzmirde faaliyete başladı. O yıllarda internet yaygın olmadığı için siparişler faks ile alınıyordu.2001 yılına gelindiğinde ise hız ve sürdürülebilirlik için internete geçiş yapılmıştır. Bu da şirketin büyümesini kolaylaştırmıştır.

Yemeksepeti bir anda 650 restoran, 70 bin üye kullanıcısı, 5 milyon dolar ciro gibi rakamlara ulaşmıştır. Kısa sürede sağlanan bu büyüme aslında uzun vadedeki büyümenin de habercisi niteliğinde olmuştur. Tabi bunun sırrı Yemeksepeti kurucularının bu işe olan inancıdır. Zira ilk zamanlar Yemeksepeti ile ilgili olumsuz dönüşler ve eleştiriler alan ekip, o süreçte işlerine daha da bağlı kalarak ve çalışarak zaman içerisinde hatırı sayılır bir kitleye ulaşmaya  başarmıştır.

Yemeksepeti kısa sürede öyle bir hale gelmiştir ki artık Yemeksepeti siparişleri için restoranlar kurulmaya başlanmıştır. Öyle ki, sokak arasında pek bilinmeyen küçük ölçekli restoran, cafe, lokanta gibi yeme-içme odaklı tüm işletmeler Yemeksepeti ağına katılarak, yeni müşterilere açılma şansı yakalamıştır.

Bugüne baktığımızda sayısal olarak Yemeksepeti’nin dünden bugüne başarısını daha iyi görebiliyoruz. Şirketin 2018’de açıkladığı verilere göre, Yemeksepeti’nin 11 milyonun üzerinde üyesi bulunuyor 2018’de 27 bin tekil restorandan 250 milyon sipariş verildiğini açıklayan Yemeksepeti, Türkiye’nin  69 şehrinde ve KKTC’de hizmet veriyor.

Nevzat Aydın, şirketin Delivery Hero’ya satışından gelen paradan 27 milyon dolar ayırarak 144 çalışanına dağıtmıştır. Bu arada Nevzat Aydın, yeni açılan Yemeksepeti Park ile çalışanlarına verdiği değeri bir kez daha ortaya koymuştur. Çalışanların istekleri doğrultusunda şekillendirilen Yemeksepeti Park’ta kafeler, oyun odaları, kütüphane, fotoğraf stüdyosu, salıncaklar, hamaklar, bilardo masası, masa tenisi, spor odası, satranç, PlayStation odası ve uyku odaları gibi alanlar bulunuyor.

Tüm bunlar Yemeksepeti’nin insan kaynağına verdiği önemi göstermekle kalmıyor, şirketin başarısının asıl kaynağını da ortaya koyuyor.

Yemeksepeti'nin 2019 verilerinin bulunduğu afiş

Nevzat Aydın’ın Aldığı Ödüller

  • com, Microsoftve DorukNet tarafından düzenlenen Altın Örümcek Web Yarışması’nda 2004 ve 2005 yıllarında organizasyonun en büyük ödülü olan Türkiye’nin “En İyi Web Sitesi” ödülünü 2 kez üst üste kazanmış ve “E-Ticaret” ve “Servisler” kategorilerinde de birinci olmuştur.
  • com, 2007 yılında Endeavor Derneği Türkiye Ofisi tarafından‘Endeavor Girişimcisi’ seçilmiştir
  • Nevzat Aydın, 2010 yılında CNBC-e Business dergisi tarafından “Türkiye’nin En Başarılı Genç Girişimcisi”seçilmiştir.
  • Nevzat Aydın, 2010 yılında ABD Başkanı Barack Obama‘nın 26–27 Nisan tarihlerinde gerçekleştirdiği Girişimcilik Zirvesi’ne tüm dünyadan davet edilen 150 girişimci arasında yer almaktadır.
  • 2011 yılında Ekonomist Dergisi’nin 3 bine yakın iş insanıyla yaptığı anketin sonuçlarından oluşan “Yılın İş İnsanları 2010”araştırmasında “Yılın Erkek Girişimcisi” kategorisinde birinci seçilmiştir.
  • 2013 ve 2015 yıllarında Fortunedergisinin 40 Yaş Altı 40 Listesi’nde birinci seçildi.
  • 2012 yılında Webrazzigirişim ödüllerinde Yılın Girişimcisi olarak ödüle layık görülmüştür.
  • 2013 yılı WebraziGirişim Ödülleri’nde Nevzat Aydın “Yılın Web Girişimcisi” ve “Yılın Melek Yatırımcısı” olarak iki farklı dalda ödüllendirilmiştir.
  • 2019′ yılında, The Next Webtarafından verilen TNW Turkish Startup Awards 2013’te En İyi Kurucu Ortak ödülüne layık görüldü.
  • 2014 yılında Webrazzigirişim ödüllerinde “Yılın Web Girişimcisi” olarak ödüllendirilmiştir.
  • 2014 yılında Lenovo’nun düzenlediği Doerödüllerinde “The MostInspiring Entrepreneur” ödülüne layık görülmüştür.
  • 2016 yılında Webrazzi Girişim ödüllerinde “Yılın Melek Yatırımcısı”seçilmiştir.
  • 2017 yılında düzenlenen Galatasaray Üniversitesi EN Ödülleri’nde “En iyi İş İnsanı”seçilmiştir.
  • 2017 yılında, American Turkish Society Galası’nda Hayırseverlik Ödülü‘ne layık görülmüştür.
  • 2011 yılında Hollanda Girişimcilik Programı – HOPE (Holland Program on Entrepreneurship) tarafından Hollanda’da gerçekleştirilen ‘Meet The Dragons’ (Ejderlerle Buluşun)etkinliğine yatırımcı olarak katılmıştır.
  • Nevzat Aydın, The American Turkish Society (ATS) tarafından 31 Mayıs’ta New York’ta düzenlenen galada Philanthropy Award – Hayırseverlik Ödülüile onurlandırıldı. Nevzat Aydın, ödülünü  Mehmet Öz’ün elinden aldı

 Nevzat AYDIN önde BanaBi kuryeleri arkasında

Nevzat Aydın’ın Üye Olduğu Dernek Ve Topluluklar

  • Endeavor Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOOB) Genç Girişimciler Yüksek Kurulu Üyesi
  • Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Üyesi
  • Galata Business Angels Kurucu Üyesi
  • Trabzonspor Futbol Kulübü Başkan Yardımcısı (2016)
  • Trabzonspor Futbol Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi (2010 – 2013)
  • Boğaziçi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi (2016)
  • Allianz Danışma Kurulu Üyesi
  • Mavi Giyim Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi
  • American Turkish Society Yönetim Kurulu Üyesi

Nevzat Aydın’ın Yatırımları

  • I am not Basic
  • Street Bees Pembe Panjur
  • Lidyana.com
  • Buldumbuldum.com
  • Supplementer.com
  • Modacruz.com
  • Burda Bebek
  • Justmop.com
  • Pilates Akademi
  • Connected2me
  • Garajyeri
  • Temizlik Yolda
  • drytaxi
  • Vispera
  • Trawell
  • Çaycı
  • Mobil Kasa
  • Tailster
  • Alotech
  • ALES Cepte
  • Düşyeri
  • Pubinno
  • Boatbookings

Bunun gibi ilişkilerle alakalı yazılar, testler ve daha bir çok konuda ipuçlarını kaçırmak istemiyorsanız Bu Neymiş?‘te kalmaya devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!

Yorum Yap