İlginizi Çekebilir
CNC Router Nedir? yazısının öne çıkan görseli

Şifreleme Yöntemleri

Şifreleme Yöntemleri
+ - 0

1. Route Cipher

Yer değiştirme yöntemlerinden biri olan Rota Şifrelemesi, yani nam-ı değer Route Cipher.

Route cipher, belirttiğimiz yatay uzunluğa sahip bir dörtgene metnimizi yerleştirmemiz ve doğrultusunu seçmemiz ile kelimeleri spiral bir şekilde yan yana koyarak şifreli metni oluşturma aşamalarını kapsar. Kutucuklarda boş kalan yerler X veya belirlediğiniz bir karakter ile doldurulur. Örneğini hemen yapalım.

Metnimiz “Buneymis Blog ile şifreleme”, dikdörtgen yatay uzunluk birimimiz ise 5 olsun. Hemen karemizi çizip metnimizi içine sırasıyla yerleştirelim.

BUNEY
MİSBL
OGİLE
ŞİFRE
LEMEX

Gördüğünüz gibi yatay 5 birim kare olacak şekilde metnimizi yerleştirdik. Şimdi şu iki rotadan birini seçerek spiral şekilde kelimelerimizi yan yana koyacağız.

Saat yönünde spiral -> Bu seçenekte dikdörtgenin sağ en üst köşesinden, yani Y harfinden başlayarak saat yönünde spiral bir şekilde harflerimizi yan yana koyalım. Sonuç olarak şifrelenmiş metnimiz şu olur:

Şifreli Metin: YLEEXEMELŞOMBUNEBLRFİGİSİ

Saat yönünün tersine spiral -> Bu seçenekte ise dikdörtgenin yine sağ en üst köşesinden, yani Y harfinden başlayarak saat yönünün tersine doğru spiral bir şekilde harflerimizi yan yana koyacağız. Sonuç olarak şifrelenmiş metnimiz şu olur:

Şifreli Metin: YENUBMOŞLEMEXEELBSİGİFRLİ

2. Caesar (Sezar) Cipher

Adından da anlayacağınız üzere ünlü Sezar tarafından kullanılan bu şifreleme yönteminde (diğer adıyla shift cipher diye de geçer) elimizde bir alfabe tablosu bulunmakta. Bu kendiniz için Türkçe alfabe tablosu da olabilir ki örneğimizde bunu kullanacağız. Şifrelemek istediğimiz metni ise tablomuza karşılık gelecek şekilde eşleştirdiğimizde her harfin karşılığını alıp orijinaliyle yer değiştiriyoruz. Lakin tablomuzu yerleştirmeden önce belirlediğimiz bir değer kadar tüm harfleri kaydırıyoruz. Örneğimize bakarsak:

Tablomuz:

A B C Ç D E F G Ğ H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

Şifrelemek istediğimiz metin:

BUNEYMİSNET

Ben genelde 3 ve  4 değerini kullanarak şifrelerim. Burada kaydırma değerimiz 4 olsun. Şimdi incelemeye geçelim:

Ü V Y Z A B C Ç D E F G Ğ H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U

Şimdi orijinal ve kaydırılmış tabloyu alt alta koyalım:

A B C Ç D E F G Ğ H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z Ü V Y Z A B C Ç D E F G Ğ H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U

Artık şifrelenecek metindeki karakterlerin karşılığına gelen harfleri sırasıyla yazarsak şifrelenmiş metnimiz şu şekilde olur:

V R J B T İ G O J B P

Böyle bir şifrelemede, şifreyi çözmek için kaydırma sayısını bilmemiz ve karakterlerin yer aldığı karakter tablosunu elde etmemiz gerekir.

Günümüzde bu şifreleme yöntemi frekans dağılımı ile kolaylıkla çözülebilmektedir.

3. Yer Değiştirme (Transposition) Yöntemi

Bu yöntem genelinde elimizde mevcut olan açık bir mesaj, mesajın içerisindeki karakterler dahilinde bir miktar kaydırma veya yer değiştirme işlemine tabi tutularak şifrelenir. Bu yöntemde önemli olan nokta, mevcut karakterlerin hem şifreleme hem de şifre çözme aşamasında aynı kalmasıdır. Nasıl yani?

Örneğin elimizde Kerteriz metni olsun ve bunu şifrelemek istiyoruz. Öyleyse sadece k,e,r,t,e,r,i,z harflerini kullanmamız gerekiyor. Bu harfler dışında başka karakterler işin içine giremez ve yardımcı olamaz. Bu yüzden Kerteriz kelimesini rastgele bir şekilde şifrelersek rizkerte gibi bir şifrelenmiş mesaj oluşturabiliriz. Ama rizokerte veya kerüterizo gibi sonuçlar oluşturamayız. Özetle ne kadar ekmek o kadar köfte diyoruz ve elimizdeki karakterler dışında hiçbir ek yapmıyoruz (ek sayılamayacak istisnalar dışında).


Benim sizlere önerim “Caesar (Sezar) Cipher” yöntemiyle şifreleme yapmak. Çünkü hem basit hem eğlenceli bir şekilde şifreleme yapılabiliyor ve çözmesi de çok keyifli.


Şifreleme yöntemleri gibi içerikler ve daha bir çok konuda ipuçlarını kaçırmak istemiyorsanız Bu Neymiş?‘i takip etmeye devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!

Yorum Yap