İlginizi Çekebilir

Sosyal Medya Reklam Verme – Sosyal Medyada Reklam Nasıl Verilir?

2021 Sosyal Medya Reklam Verme Hataları, Sosyal Medya Reklamları Nasıl Verilmeli, Sosyal Medyada Nasıl Reklam Verilmemeli vb. birçok sorunun cevabı bu yazıda sizlerle

Sosyal Medya Reklam Verme – Sosyal Medyada Reklam Nasıl Verilir?
+ - 0

Sosyal medya reklam verme stratejileri herkesin doğru bir biçimde uygulayıp kazançlı çıkmak istediği stratejilerden bir tanesi. Tanıdığımız ya da tanımadığımız insanlarla etkileşime geçebildiğimiz, aynı zamanda internet ortamında arkadaşlıklar kurabilmemizi sağlayan sosyal medya platformları artık ticaretin de göz bebeği olmuş durumda. Sosyal medya ile birlikte günümüzde, müşterilerin ve markaların alışveriş alışkanlıkları fazlasıyla değişti. Geleneksel yöntemlere göre, daha doğru hedef kitlelere daha hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayan sosyal medya platformları; marka bilinirliğini arttırmak isteyen işletmeler ve ürünleri satın almak isteyen müşterilerin de bulunduğu kocaman bir pazar haline geldi. Durum böyleyken sosyal medyalarda öne çıkmak ve reklamlarınızı istediğiniz hedef kitleye doğru ve hızlı bir şekilde ulaştırmak da bir hayli zor olmaya başladı. Kullanımı günden güne artan bu mecralarda reklam vermek isteyenlerin aklında belli başlı sorular da dolaşmaya başladı. Sosyal medyada reklam nasıl verilir? Sosyal medya reklam verme stratejileri nasıl olmalıdır?

Sosyal Medyada Doğru Reklam Verme

Bildiğiniz gibi popüler sosyal medyalarda var olan markaların tamamına yakını reklam verebiliyor ve birçok yerel işletme de reklamları kullanmaya başladı. Fakat bu büyük çoğunluk içerisinde yalnızca çok az bir kesim sosyal medya reklam verme stratejilerini doğru adımlarla uygulayarak başarılı bir şekilde sosyal medya pazarlaması yapabiliyor. Basit bir örnek vermek gerekirse, denk geldiğiniz herhangi bir Instagram kullanıcısına “Sence düzgün reklam vermek içi neler gerekli?” sorusunu yönelttiğiniz zaman, kişinin size vereceği klasik cevaplar şunlar olacaktır:

  • Çok takipçinin olması
  • Kaliteli görseller seçmen
  • Etkileşiminin yüksek olması
  • Kampanyanın etkileyici olması

Bunlar yanlış değil fakat tamam ile doğru tespitler de değiller. Herkesin bildiği bu kavramlar sizi reklam stratejinizde başarılı kılmıyor, tam tersine “Herkes gibi” kılıyor. Çünkü birçok kişinin ezbere bildiği bu tarz reklam davranışları çoğunluk tarafından bilindiği için olağanüstü sonuçlar çıkartmıyor.

Sosyal medya logoları ile birlikte sevinen 4 insan ortada kupa

Sosyal Medyada Reklam Verme Hataları

Unutulmamalı ki sosyal medya platformları sürekli olarak değişen, büyüyen, kendi ekosistemi olan bir ortam. Nasıl ki insanlarda her yaşın, her dönemin farklı farklı ihtiyaçları var ise sosyal medyalar için de bu durum aynen geçerlidir. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda başarılı ve etkili sosyal medya kampanyaları için yapmanız gerekenlerin haricinde yapmamanız gerekenleri sizlere anlatacağız. İşte sizler için hazırladığımız, sosyal medya kampanyalarında sizi başarıya daha da ulaştıracak olan sosyal medya reklam verme hataları.

Bot Basmak – Takipçi Satın Almak

Sosyal medya üzerinden bir şeyler yapmak isteyen herkesin en az bir kere denediği ya da denemeyi düşündüğü yöntem olan “Takipçi, Beğeni, Yorum Satın Almak” adlı bot işlemleri sosyal medya reklam verme hataları listemizin ilk sırasında. Sosyal medya üzerinden markasını büyütmek, daha tanınır hale gelmek isteyen herkes yüz binlerce takipçisi olan sayfalara sahip olmak ister. Fakat gözden kaçırılan bir durum var ki, açılan her hesap ve her sektör sosyal medyada bu kadar fazla kişiye hitap etmeyebilir. Öncelikli olarak bunu kabullenip, stratejilerinizi buna göre planlamak sizin için çok daha faydalı olacaktır.

Yüz binlerce takipçiye veya beğeniye ulaşmak ve bunun avantajlarından faydalanmak düşünüldüğü kadar kolay bir iş değildir. Bununla birlikte yüzlerce liralar harcanıp gerçek olmayan takipçiler satın alarak bunları başarmak asla kalıcı ve gerçekçi çözümler değildir. Markanızın güvenilirliğini insanlara sorgulatmak istemiyorsanız bu gibi yöntemleri kendinize alışkanlık edinmeyip bir an önce vazgeçmelisiniz. Sahte takipçi satın almak veya herhangi bir bot işlem artık sosyal medya platformlarında oldukça kolay bir şekilde tespit edilebiliyor ve size yarardan çok zarar veriyor. Yalnızca sosyal medya platformunun kendisi değil, platformda ki kullanıcılar da satın alınan sahte takipçili hesapları kolay bir şekilde anlayabiliyor. Bu durumu fark etmiş olan kullanıcılar tarafından markanız güvensiz bir imaj oluşturuyor.

Önerilen Yazı
Instagram’da Nasıl Takipçi Arttırılır? Takipçi Arttırma Taktikleri

Yanlış Sosyal Medya Platformu Seçmek

Gündelik hayatımızda farklı durum ve konumlarda farklı farklı davranışlar sergilememiz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse ciddi bir ortamda sergilediğimiz tutum ve davranışlar ile arkadaşlarımız ile birlikte eğlendiğimiz anda sergilediğimiz tutum ve davranışlar bir değil. Sosyal medya mecralarında da bu durum aynen geçerlidir. Yazı ağırlıklı bir platformda sürekli olarak görsel ve videolar ile paylaşım yapmak, o platformun kurallarına aykırı hareketler sergilemek verdiğiniz bütün emeğin çöpe gitmesine neden olacaktır. Bu yüzden yürüteceğiniz kampanya ile bu kampanyayı yürütmek için seçtiğiniz sosyal medya platformunun uyumunun doğru olduğuna emin olun.  Seçtiğiniz platformun kurallarını ve davranış biçimlerini bilerek hareket edin.


Yanlış Hedef Kitle Oluşturmak

İlk kez reklam verecek insanların bir çoğu, hedef kitlesinin o platformu kullanan bütün kullanıcılar olduğunu düşünür. Sosyal medya reklam verme hatalarına neden olan başlıca düşünce: “Yaptığım reklamı ne kadar fazla insan görürse, o kadar fazla müşteri toplarım.” vb. cümlelerdir.  Bu düşünce sizin hem paranızdan eder hem de başarısız bir reklam kampanyası oluşturmanız sebep olur.

Mağazanızın barındırdığı ürün skalası herkese hitap edecek kadar geniş dahi olsa sizin hedef kitleniz olabildiğince yaş aralıkları, yaşadığı bölge, cinsiyeti, ilgi alanları belirlenmiş bir kitle olmalı. Kampanyanızda yaş aralığınızı 13-65 yapmaktansa daha sizin ürünlerinizi alma potansiyeli olan 18-35 ya da 35-50 gibi sizin belirleyeceğinizi yaş aralıkları yapmak kampanyanızın geri dönüş oranlarını arttıracaktır.

Önerilen Yazı
2020 için 5 Adet Faydalı Sosyal Medya İpuçları

Yanlış Hashtag (#) Kullanımı

Bu durum reklam kampanyalarından daha çok, yapılan paylaşımlarda göze çarpmaktadır. Fakat normal gönderilerinizde yaptığınız bu gibi hatalar markanız ve gelirleriniz adına oldukça kötü sonuçlar doğurabilir. Trend olan, gündemde ki hashtagleri kullanmak bunlar ile paylaşım yapmak elbette doğrudur. Fakat bu hashtaglerin ne ifade ettiğini bilmeden, hashtaglerin anlamını bilmeden hareket etmek markanıza zarar verir. Sosyal olaylar ile ilgili konuşmak ya da bu konulara hashtagleri iyi incelemeden gönderilerinizde yer vermek marka-kullanıcı ilişkilerinde büyük sorunlar oluşturabilir.

Hashtag işaretini temsil eden 4 adet insanın olduğu görsel


Gelen Yorumları Cevapsız Bırakmak

Kampanya etkileşimleri arttıkça ya da markanın kendi sayfasının etkileşimleri arttıkça doğal olarak birçok yorum gelmeye başlayacak. Yorumların gelmesiyle birlikte yaşadığımız bu sıkıntı yorum yapan kullanıcı ile marka arasında ki ilişkiyi fazlasıyla etkiliyor. Satın almak istediği ürün ya da hizmet ile ilgili yorumlarda sorularını bildiren kullanıcı, geri dönüş alamadığı zaman satın alım yapacağı marka ile ilgili iletişim sıkıntıları yaşayabileceğini düşünmeye başlar. Bu düşünce de tabi ki kullanıcının satın alım yapma aşamasında belirleyici bir rol oynayacaktır. Reklam kampanyalarınızı ne kadar başarılı olursa olsun müşteriye geri dönüş sağlama noktasında yetersiz kalırsanız, kampanyalarınızda size ulaşmaya çalışan müşteri sayısı gittikçe azalacaktır.


Sosyal medya reklam verme gibi gibi sosyal medya ipuçları ve daha bir çok konuda ipuçlarını kaçırmak istemiyorsanız Bu Neymiş?‘i takip etmeye devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!

Yorum Yap