Merhabalar sevgili Bu Neymiş? okurları bugün sizlerle birlikte Spring boot nedir sorusuna cevap arayacağız. Birlikte yapacağımız kolay bir örnek ile konuyu daha iyi anlayacağız.
Spring Boot Nedir?
Spring Boot, Spring tabanlı uygulamalar geliştirmenizi kolaylaştırmaya yarar. Spring Boot‘u bu kadar popüler yapan şey ise otomatik konfigürasyon özelliği. Çok küçük Spring konfigürasyonu ile çoğu Spring Boot projesini oluşturabilirsiniz.
Spring Boot’un bazı temel özellikleri
- Bağımsız Spring uygulamaları geliştirebilmek.
- Gömülü bir internet sunucusu ile gelmesi.
- Build konfigürasyonunu kolaylaştırmak için sağlamış olduğu starterlar.
- Otomatik konfigürasyon.
- Kod üretimi ve XML konfigürasyona gereksinim duymaması.
Uygulama Gereksinimleri
Spring Boot ile yazacağımız uygulamamız, şu benzer biçimde ihtiyaçları karşılayacak:
- Kullanıcı adı unique olmak şartıyla, kayıtları databasede tutulan kolay bir üyelik sistemi,
- Sadece sisteme giriş yapmış üyelerin görebileceği birer eşya ve kullanıcı listesi
- Yine yalnızca üyelerin müdahale edebileceği, database’e yeni item ekleme, item çıkarma ve itemin sorumluluğunu herhangi bir kullanıcıya tayin etme
Yukarıdaki 3 ihtiyaç da de karşımıza çıkmasına karşın ben emniyet ve yetkilendirme aşamalarını en sona bırakıp, en önce item ekleme, item çıkarma ve itemi herhangi bir kullanıcıya tayin etme işlemlerini söylemeye çalışacağım. Uygulamanın kaynak kodlarına “); background-size: 1px 1px; background-position: 0px calc(1em + 1px);”>buradan ulaşabilirsiniz.
Spring Boot Örneği
İlk başta start.spring.io adresine gidelim.
start.spring.io Pivotal’ın developerlara sağladığı istediğimiz bağımlılıkları seçip bir Spring Boot projesi oluşturabileceğimiz online bir araç.
Sağ tarafta bulunan Dependencies bölümüne Web yazarak alakalı bağımlılığımızı seçip öteki her şeyi olduğu benzer biçimde bırakalım ve Generate Project butonuna tıklayalım. Spring İnitializr bizim için bir zip dosyası üretip indirecek.
Spring İnitializr’ın bizler için oluşturduğu zip dosyasını çıkartın ve favori IDE’niz ile çalıştırın. Ben IDE olarak Intellij kullanıyorum. Projemiz klasik maven proje klasör yapısı ile DemoApplication.java sınıfıyla geliyor.
Uygulamayı bu haliyle çıkartıp tarayıcımızdan localhost:8080 adresine gidersek aşağıdaki sayfa karşımıza çıkacak.
Her ne kadar bir hata sayfası görüyor olsak da aslen uygulamamız sorunsuz bir halde çalışıyor. Bu hatayı alıyor olmamızın sebebi uygulamanın ana dizinini karşılayacak — ki bu durumda localhost:8080 adresi oluyor- bir controller metodu oluşturmamış olmamız.
Hemen kolay bir controller yazalım. Aşağıdaki benzer biçimde HomeController.java adında bir dosya oluşturalım ve uygulamayı tekrar başlatalım.
1 package com.example.demo; 2 import org.springframework.stereotype.Controller; 3 import org.springframework.web.bind.annotation.RequestMapping; 4 import org.springframework.web.bind.annotation.RequestMethod; 5 import org.springframework.web.bind.annotation.ResponseBody; 5 @Controller 6 public class HomeController { 7 @RequestMapping(value = "/", method = RequestMethod.GET) 8 @ResponseBody 9 public String home(){ 10 return "Merhaba Spring Boot"; 11 } 12 }
Proje başladığında localhost:8080 adresine gidelim ve ilk projenizi başarılı bir şekilde gerçekleştirdiniz :)
Bunun gibi sizi heyecanlandıracak, bilgilendirecek ve eğlendirecek yazılar, testler ve daha bir çok konuda ipuçlarını kaçırmak istemiyorsanız Bu Neymiş?‘te kalmaya devam edin. Yazılar, testler, listeler ve daha bir çok içerik Bu Neymiş?‘te!